Milí všichni,

 

Toto pečení s dětmi moc moc doporučuji. Příprava je velmi snadná, práci s těstem děti milují a výsledek je vždycky naprosto famózní!

 

Jediné, co je trochu zapeklité, je vysvětlit dětem, proč tak voňavé křupavé slaďoučké bochánky dostaly jméno po Jidášovi.

 

Svým tvarem totiž prý původně připomínaly provaz, na kterém se zrádný Jidáš oběsil. Ale vzhledem k tomu, že my se nebojíme dělat z těsta ledaco, bohužel toto vysvětlení není zrovna na místě.

Recept na jidáše

Těsto:

1 kg hladké mouky

5 dkg droždí

30 dkg cukru krystal

15 dkg tuku (rozehřáté máslo/ Héra)

1 dkg soli

2 celá vejce – do těsta

400ml mléka – do těsta i na kvásek

+ vejce na povrch – potřít hotové + posypat mákem/ozdobit mandlemi, rozinkami

 

Kvásek:

Droždí nadrobte do misky, posypte trochou cukru (obr. 2) a rozmíchejte na kašičku (obr. 3), pak přilijte trochu mléka a nechte na teplém místě cca 10 minut pracovat, až nabobtná. Kvásek by neměl přijít do styku s kovem.

 

Pak všechny ingredience prostě smíchejte dohromady (sůl nejdřív zamíchejte do mouky a pak až přidejte kvásek). Po zpracování těsta rozdělte na 32 kousků (nebo míň, pokud chcete dělat větší) a tvořte a zdobte dle chuti J (obr. 4,5,6), pak potřete rozšlehaným vejcem. 

 

Před pečením nechejte na plechu ještě chvilku vykynout!

 

Dobrou chuť vám přeje Veronika